04/25/2012

Europa: Commissie voor de preventie van Foltering (CPT) moet zaken dichtdekken...

gevangenen-organiseren-staking.jpgZoals enkele jaren geleden, bracht het Europees Comité tegen Folteringen en Mensonwaardige behandelingen in de Gevangenis, ook nu weer een bezoekje aan België. En zoals twee jaar geleden zal er, zelfs indien België opnieuw veroordeeld wordt, niets veranderen.  

Men zou haast gaan geloven dat het Europees Comité tegen Folteringen juist bedoeld is om de zaken dicht te dekken. 

De gevangenis van Turnhout is inmiddels nog altijd zodanig overbezet dat gevangenen er met twee in cellen voor drie man opgesloten zitten en dat een deel van de gevangenen verplicht is om op matrassen op de grond te slapen.

Terwijl justitieminister Turtelboom aankondigde dat zij de 'overbevolking' in gevangenissen wil aanpakken, zitten er in België een groot aantal mensen in voorarrest.  Zij zitten een gevangenisstraf van maanden en soms jaren uit terwijl zij niet eens veroordeeld werden of terwijl het gerechtelijk onderzoek aantoonde dat zij onschuldig zijn.

België telt momenteel 11.000 gedetineerden en dat aantal zal ongetwijfeld nog toenemen omdat Minister Turtelboom en de partijvoorzitter van de Open VLD (vlaamse liberalen), een 'zero tolerantie tegen criminaliteit' aankondigden terwijl zij de gevangeniswet dagelijks laten schenden en mensen onschuldig in voorhechtenis laten zitten.

http://www.bestuurszaken.be/contactpagina

---------

Europese Commissie Foltering 'inspecteert' gevangenis Vorst

23.4.12 - Bron Belga - De Commissie voor de preventie van Foltering (CPT) van de Raad van Europa start vandaag met een bezoek van een week aan de gevangenis van Vorst om er de omstandigheden te bekijken waarin de gevangenen leven. 

Het zou gaan om een 'ad hoc' bezoek, dat de commissie kan uitvoeren 'als dat nodig blijkt'. De instelling zal bekijken of de gevangenis conform het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens werkt en in het bijzonder conform het artikel dat foltering verbiedt, schrijft de krant Le Soir.

De Commissie zal na het bezoek een rapport opstellen en overmaken aan de Belgische overheid. Die zal zich dan moeten verantwoorden voor eventuele tekortkomingen.

Gevangenisdirecteurs voorstander


De voorzitter van de vereniging van Franstalige gevangenisdirecteurs, Frédéric De Thier, is voorstander van een bezoek van de commissie voor de preventie van foltering aan de gevangenis van Vorst. Dat meldde hij aan Belga.

"Wij zijn voorstander van controle. De leden van de commissie zijn heel competent, en ik twijfel niet aan de kwaliteit van hun waarnemingen", zei De Thier. "Als de commissie over haar missie een rapport indient aan de federale regering, dan hopen we dat die rekening houdt met de bevindingen van de commissie."

http://www.hln.be/hln/nl/4833/Gevangenissen/article/detai...